Na de watersnoodramp van 1953 schonk onder andere Oostenrijk woningen aan de bevolking. De gemeente Ooltgensplaat had de primeur met deze geschenkwoningen die geplaatst werden in Langstraat. Onderstaand een verslag:

Woensdag 30 december kwam het grote nieuws voor de familie P. Kreeft – van Eck: de eerste Oostenrijkse woning was hun toegewezen. De gemeentearchitect dhr. S. de Vries kwam dit nieuws persoonlijk brengen. Was hun eerdere woning een zeer oud bouwvallig huisje aan de Grote Bloksedijk, nu werd hun nieuwe onderkomen een hypermoderne woning in de kom van Langstraat. Mevrouw Kreeft was alleen thuis toen de blijde tijding werd gebracht. Het nieuws sloeg zo in, dat mevrouw Kreeft zich direct naar de nieuwe woning begaf nadat De Vries vertrokken was. Ze legde een briefje op tafel om ook de andere huisgenoten bij hun thuiskomst te verwijzen naar de nieuwe woning. Met z’n allen werd toen aan de schoonmaak begonnen. Er werd hard gewerkt en omdat men zo snel mogelijk klaar wou zijn, werd er de hele nacht doorgewerkt. De volgende avond was de verhuizing en stoffering een feit. Er werden oliebollen gebakken en ‘ouwenieuwe’ werd gevierd in de eerste nieuwe Oostenrijkse woning.

De familie Kreeft mag trots zijn op hun nieuwe woning. De woningen van het type Friesland zien er echt keuring uit en de indeling is comfortabel; het interieur beneden bestaat uit een hal, een ruime voor- en achterkamer, gedeeltelijk gescheiden door glas en uit kastruimte, gebouwd als een soort dressoir. Verder bestaat het interieur uit een flinke keuken, een kelder en een badkamer. Op de bovenverdieping zijn drie slaapkamers gebouwd met vaste kasten; deze zijn te bereiken via de overloop. “In zo’n huis is het gezellig werken”, aldus mevrouw Kreeft. Samen met haar dochters heeft ze het geheel eenvoudig, maar toch stijlvol ingericht.

Het gezin Kreeft is de koning te rijk. Na jaren van huisvesting in een krotwoning die na de ramp totaal onbewoonbaar is geworden mogen ze nu hun intrek nemen in dit kostbare geschenk uit Oostenrijk. U ziet, Oostenrijk liet zich niet onbetuigd in het zenden van hulp na de ontzettende watersnoodramp. Het land schonk via het Rode Kruis een flink aantal houten woningen. Toen duidelijk werd dat de gemeente Ooltgensplaat ook een deel kreeg, besloot het gemeentebestuur het contigent van zes stuks te plaatsen in de buurtschap Langstraat. Ook hier is de woningnood niet minder dan in de rest van het rampgebied.

De gemeente Ooltgensplaat heeft de primeur met deze zes Oostenrijkse woningen. Zoals u hierboven hebt kunnen lezen is inmiddels de eerste bewoond en de bewoners van de overige vijf huizen volgen binnen enkele weken. Aan deze woningen wordt nu de laatste hand gelegd. H.V. Aannemersbedrijf van Welzenes te Rotterdam bouwde de huizen en dankzij de voortreffelijke leiding van de gemeentearchitect dhr. S . de Vries is de bouw prima verlopen. Door de voortvarendheid van de firma Van Welzenes is het hun gelukt de bouw zo snel mogelijk te bevorderen. En dat was wel nodig gezien de nood die drong. Zo is het toch nog gelukt om het eerste gezin nog in het oudejaar, 1953, van een nieuwe woning te voorzien.